L'EMD de Valldoreix denuncia una retallada en l'aportació econòmica de l'Ajuntament

Juanjo Cortés adverteix que la tisorada els pot fer trencar la regla de la despesa


  • Comparteix:

El govern de l'EMD, aquest dijous en un moment de la junta / Foto: Cugat Mèdia

El govern de l'EMD, aquest dijous en un moment de la junta / Foto: Cugat Mèdia

L'Ajuntament de Sant Cugat ha reduït en 107.000 euros els diners que cada mes aporta a l'EMD de Valldoreix. Això ha comunicat el govern valldoreix a la junta de veïns d'aquest dijous, lamentant que la decisió s'hagi pres unilateralment i 'promovent el desequilibri entre els serveis i la seva qualitat'. El finançament de l'entitat preocupa el president de l'EMD que ha advertit que la tisorada, efectiva des de gener, deixaria l'EMD sense 1,2 milions de l'aportació de 7,2 milions prevista per aquest any. Juanjo Cortés ha assegurat que si aquest escenari econòmic continua l'EMD pot trencar la regla de la despesa i abocar l'administració al tancament. Tot i no tenir explicacions oficials al perquè d'aquesta mesura, el govern valldoreixenc ha afirmat que l'Ajuntament els ha assegurat que 'buscarà una solució'. No obstant això, l'EMD prepara un requeriment de disconformitat i pròximament oferirà una roda de premsa per detallar les conseqüències econòmiques per a la prestació de serveis al territori.

El setembre passat, Cugat Mèdia va preguntar en roda de premsa al tinent d'alcaldia d'Economia (Junts), Carles Brugarolas, si el dèficit econòmic de l'Ajuntament afectaria Valldoreix. El juntaire va dir que no, cosa que aquest dijous ha volgut recordar el vocal d'Economia, Ramon Segura (ERC), per justificar la sorpresa amb què es troba actualment el govern de l'EMD.

Segura ha explicat que l'entitat municipal va rebre el 7 de març un decret d'alcaldia de l'Ajuntament amb el càlcul de la bestreta corresponent al 2024. El republicà, que té el seu partit de soci de govern a Sant Cugat, ha admès haver badat i s'ha disculpat per no detectar la retallada fins Setmana Santa.

El càlcul de l'aportació econòmica a Valldoreix per al 2024, també anomenada bestreta, es calcula en base als ingressos i les despeses de l'EMD l'any anterior a quan es fa la liquidació de l'exercici, per tant, en funció de la liquidació del 2022 (7.286.949 euros). Segons el càlcul fet ara per Sant Cugat, aplicat des de gener, l'aportació de l'Ajuntament a Valldoreix seria de 6 milions justos, 1,2 milions menys. O sigui, en lloc de rebre 345.000 euros mensuals ara reben 238.000 euros, un 31% menys.

L'aportació econòmica a l'EMD està regulada pel conveni econòmic entre les dues administracions, caducat des de 2019. Preguntat per Cugat Mèdia sobre les converses amb Sant Cugat per renovar el conveni, el president ha afirmat no tenir novetats. Cortés també lamenta que la decisió hagi vingut amb un decret d'alcaldia, quan el conveni fa constar que el càlcul es decideix amb vistiplau dels interventors de les dues administracions. Segura ha remarcat que els criteris del càlcul no s'han fixat de "manera transparent, ni proporcional i s'han concretat de manera unilateral".

Per què l'Ajuntament ha pres aquesta decisió?

El govern de l'EMD no ha sabut respondre aquesta pregunta de Cugat Mèdia, en acabar la junta de veïns. Han reconegut contactes informals, però cap explicació oficial al motiu de la retallada, que tots els assistents han atribuït al dèficit econòmic de l'Ajuntament de 22 milions.

La vocal de Junts i exvocal d'Economia de l'EMD, Lluïsa Múñoz, s'ha afanyat a subratllar que a Sant Cugat va aplicar-se la consigna de retallar despeses a tots els departaments a causa del crític context financer. Múñoz ha reconegut que les coses "no s'han fet bé" des de l'Ajuntament i que "els diners es restituiran", segons li ha manifestat el mateix Brugarolas. Per això ha criticat el vocal econòmic de Valldoreix pel seu "alarmisme".

I aquí ha estat on Cortés ha entrat en escena per advertir que "si no hi ha una reacció ràpida tindrem problemes de liquiditat. Ens juguem la continuïtat". El president confia que en el proper ple pugui fer-se una modificació pressupostària per retornar aquests diners. Múñoz ha carregat recordant que ERC, el PSC i la CUP, al govern de Valldoreix, "són els responsables" del dèficit econòmic de Sant Cugat.

Reunions bilaterals i una comissionada, però les asprors amb Sant Cugat continuen

A l'inici de mandat, i amb la voluntat de millorar les relacions entre Ajuntament i l'EMD, es va crear una comissió de treball bilateral amb reunions periòdiques capitanejades per l'alcalde, Josep Maria Vallès, i el president valldoreixenc, Juanjo Cortés. Unes reunions on està present la Comissionada de l'Ajuntament per a les Relacions amb Valldoreix, l'exvocal juntaire Susanna Herrada, un càrrec específic creat aquest mandat per assessorar el govern de Sant Cugat en matèria de l'EMD.

En el tancament d'aquesta edició, Cugat Mèdia ha contactat amb l'Ajuntament per tenir reacció sobre la tisorada anunciada per l'EMD.






Juanjo Cortés

Aquest no trobar una solució immediata té un procediment... Però ara estem pràcticament a punt de trencar la regla de la despesa. Hem de ser alarmistes.

Lluïsa Múñoz

Valldoreix no perdrà 1,2 milions, això serà així. No siguin alarmistes. Actitud de treball! No de ficar el dit a l'ull de l'altra.



  • Comparteix:

OPINA

Identifica't per comentar aquesta notícia.

Si encara no ets usuari de Cugat.cat, registra't per opinar.

Avís important

Tots els comentaris es publiquen amb nom i cognoms i no s'accepten ni àlies ni pseudònims

Cugat.cat no es fa responsable de l'opinió expressada pels lectors

No es permet cap comentari insultant, ofensiu o il·legal

Cugat.cat es reserva el dret de suprimir els comentaris que consideri poc apropiats, i cancel·lar el dret de publicació als usuaris que reiteradament violin les normes d'aquest web.